90 miliard korun na vývoj nových léků

Evropská federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) tento týden oficiálně představila druhou fázi evropské Inovativní medicínské iniciativy (IMI 2), která je pokračováním úspěšného partnerství inovativního farmaceutického průmyslu a veřejného sektoru prostřednictvím tematicky zaměřených finančních výzev. IMI 2 chce pomoci zlepšit zdraví evropské populace a zajistit přístup k lepší léčbě pro příští generace, počínaje léčbou cukrovky a očních onemocnění.

K programu IMI 2 se hlásí i Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) působící v České republice, která je členem EFPIA. „AIFP se dlouhodobě podílí na podpoře IMI a bude tak činit i v následujícím období. IMI 2, program založený na prioritách Světové zdravotnické organizace (WHO), nabídne v následujících deseti letech 90 miliard korun na výzkum nových léků a diagnostických metod,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček.

IMI 2 vstoupí do dalších let výrazně finančně silnější

Iniciativa IMI je příkladem fungujícího partnerství veřejného a soukromého sektoru (Public Private Partnership) ve vývoji nových léčiv. Partnerství IMI vzniklo v roce 2008 na základě dohody mezi Evropskou komisí a EFPIA s rozpočtem 55 miliard korun.

Iniciativa IMI 2, která bude platit do roku 2024, disponuje podstatně vyšší finanční podporou. Jedná se o částku 90 miliard korun, kterou dohromady poskytne Evropská komise a inovativní farmaceutické společnosti. Evropská unie poskytne 45 miliard korun v rámci výzkumného a inovativního programu Horizont 2020 a EFPIA poskytne 39 miliard korun (in-kind). „Rozpočet iniciativy IMI pro druhé období z ní dělá největší partnerství veřejného a soukromého sektoru v Evropě. Zároveň jsou nově nastaveny jednodušší finanční pravidla představující lákavou nabídku i pro ostatní průmyslová odvětví a zájmové skupiny,“ doplnil výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček.

První veřejná výzva IMI 2 odstartována

„Tento týden byla také oznámena první výzva iniciativy IMI 2. Ta se zaměří na diabetes a související postižení oční sítnice,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček. Výzva se zaměří především na optimalizaci průběhu klinických studií při vývoji nové léčby a účinnější prevenci těchto onemocnění.

• Projekt týkající se diabetu má celkový rozpočet ve výši 955 milionů korun, z nichž 480 milionů korun pochází z programu Horizont 2020 a 345 milionů korun pochází od inovativních farmaceutických společností.
  • Část výzvy týkající se chorob oční sítnice bude mít celkový rozpočet ve výši 380 milionů korun, o který se stejnou měrou podělí Evropská komise a společnosti sdružené do EFPIA.

Investice do zdravotnictví se dlouhodobě vyplácí

Zdraví populace bude v následujících dekádách zcela klíčovým ekonomickým faktorem v Evropě a promyšlené investice do zdravotnictví přinesou pozitiva jak obyvatelům jednotlivých členských zemí, tak také celé ekonomice Evropské unie. IMI 2 představuje účinnou podporu pro komplexní spolupráci mezi farmaceutickým průmyslem a výzkumnými konsorcii složenými z akademických center, nemocnic, pacientských organizací, či malých a středních podniků.

„Toto spojení posouvá hranice vývoje a výzkumu nových léčiv, které budou mít klíčový dopad na zdraví evropské populace,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček a dodal: „AIFP se i v následujících letech bude věnovat aktivní podpoře iniciativy IMI 2 a bude se snažit o maximální úspěch spolupráce mezi inovativním farmaceutickým průmyslem, vědci a výzkumníky také v České republice.“

IMI 2 v kostce:

Období: 2014 - 2024
Rozpočet: 90 miliard korun

• EU poskytne 45 miliard korun
  • EFPIA poskytne 39 miliard korun (in kind)

Hlavní cíle iniciativy IMI 2:

• O 30 % lepší úspěšnost klinických studií prioritních léků.
  • Pokrok v klinických studiích: imunologických, neurologických, neurodegenerativních a respiračních onemocnění v horizontu pěti let.

První výzva IMI 2:

• Nové terapie a léky na diabetes.
  • Nové terapie a léky na choroby oční sítnice.