AIFP vstupuje do nového roku s novou předsedkyní i novými členy předsednictva

Na posledním plenárním zasedání členů AIFP koncem listopadu proběhla i doplňovací volba nového předsednictva Asociace.

Novými členy předsednictva se stali MUDr. Beata Hauser ze společnosti Ipsen a PharmDr. Radek Procházka ze společnosti Amgen. Nové představenstvo si za svou předsedkyni zvolilo PharmDr. Moniku Horníkovou ze společnosti GlaxoSmithKline. Prvním místopředsedou pak zůstává Eric Bossan z Pfizeru a místopředsedou byl zvolen Ing. Luděk Patočka z UCB.

Všichni účastnici zdravotního systému, včetně farmaceutického průmyslu, budou muset společně hledat cesty k zachování kvality poskytované péče a zvýšení efektivity. Pro inovativní průmysl zůstává nadále nejdůležitější, aby čeští pacienti měli přístup k novým lékům, tak jak je to běžné v mnoha sousedních i vzdálenějších zemích Evropy,“ říká PharmDr. Monika Horníková, nová předsedkyně představenstva AIFP. „Pro AIFP je i do budoucna prioritou dodržování etických pravidel na farmaceutickém trhu a budování povědomí o hodnotě inovativních léků mezi odbornou veřejností,“ dodává Horníková.

AIFP v letošním roce zveřejnila výsledky makroekonomické studie provedené konzultantskou společností Ernst & Young, která popisuje vliv inovativního farmaceutického průmyslu na českou ekonomiku a zaměstnanost. Ta prokázala, že členské společnosti AIFP dlouhodobě významně přispívají k rozvoji české vědy a výzkumu a že díky svým moderním přípravkům přináší nejen medicínský pokrok, ale jsou i tvůrcem ekonomických hodnot. V polovině listopadu pak Asociace uspořádala výroční odbornou konferenci Inovace 2010, jejímž cílem bylo diskutovat problematiku inovací v medicíně a farmacii a jejich význam pro obyvatele České republiky.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu v současné době sdružuje 32 farmaceutických firem s vlastním výzkumem a vývojem inovativních léků, které působí na českém trhu. AIFP vznikla v roce 1993, je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA) a Mezinárodní federace farmaceutického průmyslu a asociací (IFPMA). Členské společnosti AIFP pocházejí ze zemí, jež jsou kolébkami výzkumu a vývoje léků – ze zemí západní Evropy, z USA a Japonska. V posledních třiceti letech tyto společnosti vyvinuly 9 z 10 nových léků. Inovativní léky vyvinuté členskými společnostmi představují 70 % celosvětového obratu léků. V České republice působí většina členských firem od začátku devadesátých let.

V roce 2010 sdružuje AIFP 32 členských společností:

• Abbott Laboratories
  • Actelion Pharmaceuticals
  • Alcon Pharmaceuticals
  • Amgen
  • Astellas Pharma
  • AstraZeneca Czech Republic
  • Bayer
  • Berlin-Chemie Menarini Group
  • Biogen Idec (Czech Republic)
  • Boehringer Ingelheim
  • Bristol-Myers Squibb