Farmaceutické společnosti investují téměř 400 milionů korun do vývoje vakcín proti černému kašli

Cílem nové výzvy AIFP, zastupující Evropskou federaci farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) je komplexní výzkum a diagnostika onemocnění černého kašle. Výzva je součástí programu Innovative Medicines Initiative (IMI 2), který bude v horizontu příštích deseti let zaměřen na řadu projektů specializovaných na globální zdravotní rizika moderní společnosti.

Rozpočet celého programu, ze kterého téměř 400 milionů korun směřuje na výzvu pro boj s černým kašlem, je 90 miliard korun. V České republice zastřešuje výzvu IMI 2 Asociace Inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), která je členem EFPIA. „Černý kašel vzbuzuje v Evropě a USA stále větší obavy a nová výzva IMI 2 představuje konkrétní cestu k nalezení efektivního řešení v případě tohoto onemocnění. Vývoj a výzkum nových léků a přesná analýza stávajících léčebných a diagnostických metod má plnou podporu všech farmaceutických společnosti sdružených v České republice v AIFP,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček.

Zapojení členských firem AIFP

AIFP, zastupující EFPIA v ČR a Innovative Medicines Initiative (IMI 2) chtějí prostřednictvím nové výzvy stanovit a upřesnit vznik a průběh onemocnění černého kašle, což ve svém důsledku umožní zdokonalení stávajících vakcinačních programů a urychlí vývoj a testování nových, efektivnějších vakcín. Členské společnosti EFPIA na realizaci tohoto projektu souhrnně přispěly částkou téměř 400 milionů korun. V rámci programu se předpokládá těsná spolupráce správních orgánů, institucí veřejného zdraví (včetně orgánů a institucí zapojených do vakcinace populace) a farmaceutického průmyslu. Projekt bude realizován ve spolupráci s farmaceutickými společnostmi Sanofi, GSK a Novartis, které jsou současně také členy AIFP, a nadací Bill & Melinda Gates Foundation, jejímž cílem je zajistit maximální dopad projektu na veřejné zdraví v rizikových oblastech nízkopříjmových zemí. „Ačkoliv je černý kašel v Evropě a USA rostoucím rizikem, nejtíživější zátěž představuje pro obyvatelé rozvojových zemí, především pak pro děti,“ říká Mgr. Jakub Dvořáček.

Problémové oblasti, na které projekt cílí

Projekt by měl dle předpokladu probíhat v průběhu příštích pěti let, ve kterých se zaměří na prohloubení vědeckých znalostí o základních mechanizmech imunitní reakce na černý kašel v populaci, zkoumání rozdílů mezi využívanými vakcínami a posílení technologických prostředků k testování nových účinných látek. Cílem bude zvýšit schopnost tvorby ochrany proti infekci a vytvoření dlouhodobé imunitní odpovědi na očkovací sérum. „Podstatné je, aby bylo zajištěno, že získané výsledky bude možné převést do příslušných regulatorních pokynů jednotlivých států i do zdravotnické a klinické praxe,“ dodává Mgr. Jakub Dvořáček. První část projektu bude realizována již počátkem roku 2015.

Černý kašel – pertuse

• Infekční bakteriální onemocnění.
  • Nemoc se projevuje jako velmi silný, dávivý kašel.
  • Více než 90 % případů je hlášeno z rozvojových zemí.
  • V ČR došlo v posledních letech ke 4 úmrtím neočkovaných dětí.
  • I přes celoplošně povinné očkování v ČR přibývá nemocných.

Užitečné odkazy

• States Representatives Groups