Poradna Znám své léky pomáhá pacientům odhalit rizikové oblasti užívání léků

Za dobu svého fungování od června 2014 pomohla a poradila internetová poradna Znám své léky 19 680 pacientům. Poradnu Znám své léky v České republice provozuje Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) ve spolupráci se společností Infopharm.

„Poradnou Znám své léky se nám podařilo otevřít téma lékových interakcí a duplicit u široké veřejnosti. Pacienti jsou aktivní a odpovědní za vlastní léčbu. Poradna odhalila v 10 % položených dotazů závažné lékové interakce a v 10 % případů byly odhalené duplicity léků," uvedl výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček.

Lékové interakce

Z celkového počtu 19 680 položených dotazů, 10 % obsahovalo závažnou interakci. Lékové interakce, mohou:

• zvyšovat výdaje ve zdravotnictví,
  • vést ke komplikacím a neúčinnosti léčby,
  • zvýraznit některé nežádoucí účinky léků,
  • rušit účinek léků.

Nejvíc interakcí bylo zjištěno v oblasti onemocnění kardiovaskulárního systému. Z celkového počtu 6 123 interakcí bylo 39 interakcí stupně 6, tzn. život ohrožující.

Klasifikace rizik současného podávání dvou léků

• 0 - k lékové interakci nedochází,
  • 1 - nezávažná,
  • 2 - málo závažná,
  • 3 - středně závažná, u malé části pacientů může být zapotřebí změnit dávkování, je vhodné sledovat určité laboratorní testy, příznaky,
  • 4 - závažná interakce, u většiny pacientů je zapotřebí změnit dávkování, je vhodné sledovat určité laboratorní testy, příznaky,
  • 5 - velmi závažná léková interakce, podání obou léků je většinou vhodné se vyvarovat,
  • 6 - kontraindikace ohrožující život.

Lékové duplicity

„Předepisování léčiv se stejnými účinky může zvyšovat riziko nesprávného užívání léků a celkově vede k vyšším nákladům na celý zdravotní systém," řekl k lékovým duplicitám Jakub Dvořáček.

Znám své léky

Online poradna Znám své léky byla odstartována počátkem června 2014 na www.znamsveleky.cz. Od začátku provozu bylo položených celkem 19 680 dotazů a další přibývají. Online poradna Znám své léky si dává za cíl zodpovědět všechny dotazy ohledně užívání léčiv, a přispět tak k lepší informovanosti české veřejnosti.

Online poradna Znám své léky pomáhá pacientům i lékařům ve správné léčbě. Cílem poradny od začátku jejího fungování bylo aktivizovat pacienty k odpovědnosti za svou léčbu. V současnosti neexistují elektronické registry pacientů, a tak se stává pacient jediným odpovědným zdrojem poskytnutých informací lékaři.

„Význam sledování lékových interakcí čím dál, tím víc stoupá. Lékové interakce mají dva zásadní významy:

• jednak je to otázka ochrany zdraví pacientů,
  • druhá oblast se týká možných ekonomických úspor.

Elektronizaci zdravotnictví vnímáme jako jedno z možných řešení sledování lékových interakcí u pacientů", doplňuje slova Dvořáčka poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví PharmDr. Jiří Skalický.

Statistiky Znám své léky.cz

• 19 680 celkový počet položených dotazů,
  • 10 % dotazů obsahovalo závažnou interakci,
  • 10 % dotazů obsahovalo duplicitu.

Nejvyšší počet zjištěných interakcí v jednotlivých ATC skupinách

• Kardiovaskulární systém,
  • krev a krvetvorné orgány,
  • nervový systém,