Příležitost pro českou vědu: 164 milionů korun na vývoj imunologických testů vakcín proti chřipce

Evropská federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA) ve spolupráci s Evropskou komisí (EK) vyhlásila již desáté kolo výzvy evropské iniciativy IMI (Innovative Medicines Initative).

Smyslem iniciativy je podpořit spolupráci vědeckých týmů a inovativních farmaceutických společností na prakticky zaměřeném medicínském výzkumu, jehož cílem je vyvinout standardizovaný imunologický test vakcín proti chřipce. „České týmy se mohou ucházet až o 164 milionů korun, a to nejpozději do 28. ledna 2014. Úspěch v projektu zajistí financování jejich projektu po dobu pěti let," vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

„Iniciativa IMI umožňuje poměrně unikátní propojení privátního a firemního výzkumu na jasně definovaném výzkumném úkolu. Výzkumu se účastní až desítky nejlepších výzkumných týmů z celé Evropy. Výsledek jejich společné práce je následně uveden na trh či do medicínské praxe," uvedl Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, která v České republice program IMI zastřešuje.

„Týmy českých výzkumníků mohou účastí ve výzvách IMI jen získat – dostanou se do kontaktu se špičkovou evropskou privátní a firemní vědou a zajistí si dlouhodobější financování. Věříme, že Česká republika disponuje kvalitními vědeckými kapacitami a doufáme, že se jim účastí ve výzvách IMI podaří opět pozvednout jméno českého výzkumu v zahraničí," doplnil Jakub Dvořáček.

Kompletní informace o desáté výzvě IMI a způsobu přihlášení vědeckých týmu jsou dostupné zde: http://www.imi.europa.eu/content/stage-1-8.

Základní informace

Téma: Vývoj imunologických testů vakcín proti chřipce

Finance:

• Evropská komise: 164 milionů korun
  • Členové EFPIA: 164 milionů korun (in-kind)

Termín pro přihlášení: 28. ledna 2014