Odborné společnosti ČLS JEP prohloubily spolupráci s pacientskými organizacemi na APO Letní škole

Efektivnější forma spolupráce mezi pacientskými organizacemi a odbornými společnostmi – to nabídl první ročník APO Letní školy, který se uskutečnil v úterý 25. srpna v Kaiserštejnském paláci v Praze. Setkání proběhlo v rámci vzdělávacího projektu Akademie pacientských organizací (APO), za jehož zrodem stojí Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

„Díky APO Letní škole se nám daří navazovat stále užší spolupráci s pacientskými organizacemi. Těší mě, že jsme opět měli možnost rozšířit teoretické i praktické znalosti, které pomohou pacientským organizacím v růstu a zkvalitňování jejich služeb," uvedl Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel AIFP.

APO Letní školu, která je společným projektem AIFP a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP), zahájili svými příspěvky prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, předseda ČLS JEP, a Mgr. Jakub Dvořáček, MHA.

„APO Letní škola umožnila vzájemné představení činností jednotlivých organizací a vhled do fungování spolupráce odborníků s pacientskými organizacemi v mezinárodním měřítku. Každá z pacientských organizací měla příležitost dozvědět se o fungování odborných společností, nejnovějších možnostech léčby a následné péče. APO Letní škola představuje jedinečnou možnost spojit se s medicínskou sférou a nastínit vlastní představy budoucí spolupráce," shrnuje setkání Mgr. Jakub Dvořáček, MHA.

Necelá stovka účastníků byla rozdělená do šesti pracovních skupin podle jednotlivých odborností zastoupených pacientských organizací a lékařských odborných společností. Šlo o diagnózy:

• diabetologické,
  • multioborové,
  • vzácná onemocnění a dětská onemocnění,
  • revmatologické,
  • dermatologické diagnózy,
  • gastroenterologické diagnózy,
  • onkologické,
  • hematoonkologické diagnózy,
  • neurologické diagnózy.

O Akademii pacientských organizací

Akademie pacientských organizací (APO) je edukační projekt určený pro česká pacientská sdružení, který se snaží přispět k řešení jejich hlavních problémů a umožnit jim lépe hájit práva i potřeby pacientů. Podporuje nezávislost českých pacientských sdružení a jejich dlouhodobý rozvoj a učí je efektivněji získávat prostředky z různých českých i evropských zdrojů. Za jeho zrodem stojí Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Dlouhodobým cílem AIFP je efektivní systém zdravotní péče, který je potřeba nastavit právě ve spolupráci s pacienty či zástupci pacientských organizací.

Tisková zpráva ke stažení zde