Třetí ročník Akademie pacientských organizací slavnostně ukončen setkáním na britském velvyslanectví

Oficiální setkání absolventů Akademie pacientských organizací APO Alumni II se konalo v rezidenci Jan Thompson OBE, britské velvyslankyně v ČR. Hosty byli představitelé Ministerstva zdravotnictví ČR, Světové zdravotnické organizace i Evropského pacientského fóra. „Pacienti tak měli možnost osobně prodiskutovat témata českého zdravotnictví, která jsou pro ně aktuální,“ říká Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP.

Vzdělávání pacientských organizací pod hlavičkou AIFP již třetím rokem

Na setkání absolventů APO Alumni II přijaly pozvání:

• JUDr. Lenka Teska Arnoštová, Ph.D., náměstkyně ministra zdravotnictví,
  • Nicola Bedlington, ředitelka Evropského pacientského fóra,
  • MUDr. Alena Šteflová, ředitelka kanceláře WHO v ČR a zástupkyně ČLS JEP.

Nicola Bedlington, ředitelka Evropského pacientského fóra zdůraznila, že pro zdravé fungování pacientské organizace je velmi důležité, aby byla organizace soběstačná. Současným trendem je společná komunikace a spolupráce pacientů s lékaři i zapojením farmaceutického průmyslu.

Snažíme se do diskuzí o systému zdravotní péče zapojit i pacienty a jejich organizace, tak aby byl celý systém efektivní a dobře nastavený,“ říká výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček. Roli pacientských organizací vnímají jako důležitou i další aktéři zdravotnické politiky.

V současnosti působí v ČR kolem 230 pacientských organizací a skupin, téměř polovina z nich je plně aktivní. Nejvíce pacientských organizací se věnuje pacientům, kteří trpí onkologickými nemocemi, diabetem, pacientům tělesně postiženým a lidem s duševními poruchami. Nejpočetněji jsou tato sdružení zastoupena v  Praze, Jihomoravském a Ústeckém kraji, své služby ale většinou nabízejí občanům z celé republiky. Celkem v ČR žije více než 4,5 milionu lidí, kterým by pacientské organizace mohly pomoci.

Akademie pacientských organizací (APO) je edukační projekt určený pro česká pacientská sdružení, snaží se přispět k řešení jejich hlavních problémů a umožnit jim lépe hájit práva i potřeby pacientů. Za jeho zrodem stojí Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

APO v číslech:

• 2012, založení APO
  • 2013, záštita Ministra zdravotnictví ČR
  • 2014 zapojených 57 pacientských organizací
  • 2014 první setkání APO Alumni I
  • 2015 zapojených 71 pacientských organizací
  • 2015 vznik APO rady, poradní orgán
  • 2015 APO Letní škola, setkání pacientů a odborných lékařských společností
  • 2015 APO Alumni II, setkání s Evropským pacientským fórem

Tisková zpráva ke stažení zde.