Za minulý rok se z ČR vyvezly léky v hodnotě 5 mld Kč

Za minulý rok se z ČR vyvezly léky v hodnotě 5 mld Kč, celkem se jednalo o 6,3 milionu balení. Problém reexportu léčiv z České republiky do jiných zemí narůstá. Za minulý rok se od nás vyvezlo více než 6 milionů balení léků v celkové hodnotě 5 miliard korun. Někteří distributoři nakupují léky určené pro český trh a prodávají je na zahraničních trzích dráž. Reexport ale může vést k nedostatku přípravku na trhu a ohrozit zdraví tuzemských pacientů. Farmaceutické společnosti, které jsou povinné zajistit dostupnost léku na trhu, již několik let volají po koncepčním řešení této situace.

Distributoři vydělávají na nízké ceně léků na českém trhu a přípravky určené výhradně pro tuzemské pacienty dále vyvážejí do zahraničí, kde je mohou prodat až o několik set korun dráž. Reexport jim generuje mnohonásobně vyšší zisk. O tom, že tento trend pokračuje, svědčí i téměř 10% nárůst v reexportech za rok 2014 oproti roku 2012.

Vyváží se i specializované léky

Nejčastěji vyváženými léky byly v minulém roce přípravky k léčbě revmatické artritidy, Crohnovy choroby, epilepsie, léky proti srážlivosti krve nebo pálení žáhy. Velká část hojně vyvážených léčivých přípravků, až 25 %, spadá do oblasti onkologie. „Problém může nastat v situaci, kdy se z trhu vyveze velké množství léku. V některých případech se jedná o specializované přípravky, ke kterým neexistuje alternativa. Může tedy trvat několik dní nebo týdnů, než se podaří výpadek nahradit, což vystavuje naše pacienty riziku ohrožení života," vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Problém reexportu je potřeba řešit koncepčně

Výrobci inovativních léčiv, kteří jsou sdruženi v AIFP, na situaci už několik let upozorňují a volají po koncepčním řešení. „V minulosti jsme v rámci připomínkování novelizace zákona o léčivech navrhovali, aby každý distributor předem hlásil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv záměr vyvézt konkrétní přípravek za hranice České republiky," říká Jakub Dvořáček z AIFP. Pokud by došlo k ohrožení dostupnosti přípravku pro české pacienty, Ústav by mohl na limitované období vývoz plošně zakázat.

Novela zákona o léčivech, který by měl tyto problémy řešit, se nachází v připomínkovém řízení.

Fakta o reexportu

• Za minulý rok se z ČR vyvezly léky v hodnotě 5 miliard Kč, celkem se jednalo o 6,3 milionu balení
  • Oproti roku 2012 vzrostl reexport o 10
  • Nejčastěji vyváženými léky jsou přípravky na revmatickou artritidu, Crohnovu  chorobu, epilepsii, srážlivost krve, pálení žáhy, cukrovku nebo také imunosupresiva

Analýza reexportů

Analýza reexportů ke stažení zde

Tisková zpráva ke stažení zde.